Eskrima

Téti István, Espada y Daga, 2018

Téti István a fülöp-szigeteki eskrima (más néven kali vagy arnis) eszközös – kés, ütőfegyverek –, valamint pusztakezes önvédelmi és harci technikáit magába foglaló Doce Pares rendszer budapesti központi iskolájának tanulója, továbbá a magyar eskrima válogatott tagja. Az eskrima mindhárom ágának – harcművészet, eszközös és pusztakezes önvédelmi rendszer, küzdősport – gyakorlója. Két hazai arany és három bronz érem után 2019-ben vett részt először Európa Bajnokságon, ahol késharc és botharc versenyszámban is ezüstérmet szerzett. Szintén 2019-ben a világ egyik legismertebb és legnagyobb tudással rendelkező mestere, Dionisio Cañete legfőbb nagymester előtt vizsgázott 5. fokozatra kés, különböző méretű ütőfegyverek, valamint pusztakezes technikák önvédelmi és harci alkalmazásából.

„Korszakalkotó volt a filmtörténelemben, ahogy a CIA-bérgyilkos Jason Bourne (Matt Damon) küzdött ellenfeleivel, csakúgy, mint Liam Neeson az Elrabolva filmekben. Lenyűgözött az egyedülálló pusztakezes harci technika, meg ahogyan a kezük ügyébe kerülő tárgyakat használták fegyverként. Kutatni kezdtem, mi ez a módszer, míg rátaláltam az eskrimára (más néven kali vagy arnis), arra a funkcionális harcművészetre, melyet – mint kiderült – a világ számos rendvédelmi szerve is használ. Aztán megnéztem egy dokumentumfilmet, amiben a két műsorvezető (egyik amerikai tengerészgyalogos, másik kick-box világbajnok) elutazott az eskrima őshazájába, a Fülöp-szigetekre, hogy felkeressék a legnagyobb mestereket, megismerjék az eskrima küzdősportot, harcművészetet és közelharc rendszert. A végén találkozhattak a legfőbb mesterrel, az élő legendával, Dionisio Cañete Supreme Grandmasterrel.

Akkor ugyan elhatároztam, hogy én ezt akarom csinálni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer személyesen találkozhatok a Nagymesterrel. 2019 nyarán mégis megtörtént: SGM Dionisio Cañete előtt vizsgázhattam 5. fokozatra. Előtte egy kétnapos szemináriumot tartott, ahol az a megtiszteltetés ért, hogy személyesen tőle (és fiától, Gerald Cañete mestertől) tanulhattam késharcot, ütőfegyveres és pusztakezes technikákat, lefegyverzéseket, ízületfeszítéseket és sok minden mást a 12 stílust magába foglaló Doce Pares rendszer részeként. Nem láttam még 81 éves embert, aki így mozog, ilyen könnyed, mégis erőteljes mozdulatokra képes. (A vizsgám sikerült, a tanúsítványt maga a nagymester írta alá.) Találkozni az élő legendával nagyobb öröm volt számomra, mint bármelyik aranyérmem. Tanulni tőle pedig megtiszteltetés.”

Dionisio Cañete nagymester és Téti István, 2019

Az első aranyéremtől az Európa-bajnokságig

Kicsivel később újra találkozhatott Cañete nagymeserrel, méghozzá a 2019-es Európa-bajnokságon, Bukarestben. Korábban Téti István országos versenyeken bizonyított, először amatőr kategóriában, később a haladók között.

„Első aranyérmemet a VIII. Andretti Botharc Kupán nyertem, „C” (azaz kezdő) kategóriában. Fél évvel később, az országos bajnokságon is sikerült aranyérmet szereznem, a következő évben pedig már az „A” kategóriában versenyezhettem. Aztán jött az Európa-bajnokság, ahol késharc és botharc kategóriában is ezüstérmes lettem. A következő nemzetközi megmérettetés a 2020-as világbajnokság lett volna a Fülöp-szigeteken, de ez elmarad a koronavírus miatt, csak úgy, mint a tavaszi OB.”

Több aranyérmet nyert késharcban, valamint különféle botharc versenyszámokban, köztük a legintenzívebb duplabotos fullkontaktban. Közben sorra tette le az egymásra épülő szintekhez tartozó övvizsgákat, jelenleg barnaöves (6. fokozat) eskrimador. A vizsgák nemzetközi standardok alapján zajlanak, melyek során többek között különféle eszközös és pusztakezes harci- és önvédelmi technikákat kell bemutatni. Az eszközök között szerepel például a kés, a bot és a bupla bot, a pusztakezes technikák magukba foglalnak lefegyverzéseket, ütés- és rúgáskombinációkat, feszítéseket, földre viteleket.

„Azt szeretem legjobban az eskrimában, hogy intelligens harcmodort tanít mind az önvédelmi technikákat, mind a közdősportot illetően. Megtanít, hogyan védjük meg magunkat pusztakézzel eszközös támadással – akár több támadóval – szemben, hogyan tudunk fegyverként használni szinte bármilyen tárgyat, legyen az egy toll, telefon, táska, vizesüveg, esernyő, könyv vagy akármi, ami a kezünk ügyébe akad. De legjobban mégis a küzdősport vonalát szeretem az eskrimának. Rendkívül intenzív, nagy állóképességet, rugalmasságot, robbanékonyságot és gyorsaságot igényel. Sokat kell még fejlődnöm benne, ezt látom, tapasztalom, de minden egyes edzést és versenyt nagyon élvezek.”

Eskrima - Küzdősport és közelharcrendszer

Könyveiben is megjelenik a bölcs harcos filozófiája

Az önmagunkért való kiállás, saját és szeretteink testi épségének megvédése szerepet kap könyveiben is. Gyerekregényeiben gyakran hangsúlyozza, hogy a harcot el kell kerülni, ha lehetséges. A kommunikációt tartja leghatékonyabb eszköznek a nézeteltérések kezelésére, de lehetnek helyzetek, amikor ez nem segít.

„A legjobb, ha nem keveredünk olyan szituációba, ahol elkerülhetetlen a fizikai erőszak. A feszültség, a provokáció, a nézeteltérések kezelésének leghatékonyabb fegyvere többnyire a kommunikáció, és ennek kell elsődlegesnek lennie. Ám adódhat olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen az összecsapás. A fiaimnak mindig azt tanítom, hogy soha ne kezdeményezzenek vagy provokáljanak verekedést, és még akkor is próbálják meg elkerülni, amikor más kezdi. Ha viszont nincs más út, akkor védjék meg magukat és egymást.

Van egy nagyon egyszerű mottóm ezzel kapcsolatban:

Soha ne te kezd el a harcot, de mindig te fejezd be.”

Téti István, Eskrima Európa-bajnokság, 2019

Téti István versenyeredményei:

Andretti Botharc Kupa, 2017. 10. 28.

1. hely, botharc (First Hit Stick Fight), „C” kategória

Eskrima Országos Bajnokság, 2018.04.14.

1. hely, botharc (First Hit Stick Fight), „C” kategória

Andretti Botharc Kupa, 2018.10.29.

3. hely, botharc (First Hit Stick Fight), „A” kategória

Eskrima Országos Bajnokság, 2019.04.14.

3. hely, késharc (WEKAF Knife Fight), „A” kategória

3. hely, botharc (First Hit Stick Fight), „A” kategória

WEKAF Európa-bajnokság, 2019.07.27.

2. hely, késharc (WEKAF Knife Fight)

2. hely, botharc (First Hit Stick Fight)

Andretti Botharc Kupa, 2019.10.26.

1. hely, botharc (First Hit Stick Fight)

1. hely, dupla botos full contact botharc (WEKAF Double Stick Full Contact Stick Fight)

Budapest Késharc Kupa 2020.01.11.

1. hely, késharc (Basic Knife Fight versenyszám)

1. hely, késharc („Véres Póló” késharc versenyszám)

Miért pont az eskrima?

„Gyerekkoromban shotokan karatéztam, később belekóstoltam kicsit a taekwondoba, vettem részt különböző késharc oktatásokon, végül az eskrimában találtam meg mindazt, amit egy önvédelmi- és közelharcrendszertől elvárok, valamint ez az a küzdősport, ami legközelebb áll hozzám mind szellemiségében, mind technikai repertoárjában. Természetesen minden harcművészetnek, küzdősportnak és önvédelmi rendszernek megvan a maga szépsége, előnye és hatékonysága, de én az eskrimával tudok legjobban azonosulni, ezért választottam ezt.”

Videók edzésekről, versenyekről