Írói munkásság

Első gyerekkönyve 2018. júliusában jelent meg, szeptembertől több iskolában bekerült a kötelező olvasmányok közé, valamint UNICEF Nagyköveti ajánlást kapott. Az első kötetet további gyerekregények követték (Manfréd és Anton sorozat), míg ezzel párhuzamosan jelentek meg az óvodás korosztálynak szánt Anton sorozat mesekönyvei. 2019 óta Téti István a legnépszerűbb magyar gyerekkönyv írók egyike, művei több mint negyedmillió példányban keltek el, továbbá több száz könyvtárban és iskolában fellelhetők. A hazai olvasók mellett Romániában és Szlovákiában is terjed mindkét sorozat, New York államban pedig elkészült az első könyv fordítása, valamint folyamatban vannak a további kötetek angol kiadásának munkálatai. 2022-ben Dugonics András Irodalmi Díjat kapott, Gyerek- és ifjúsági irodalom kategóriában 2. helyezést ért el.

„Olyan sok novellát és verset írtam az elmúlt 15 évben, de hiába biztattak, akik elolvasták, soha nem vittem végig, soha nem jelentettem meg egyet sem. Azért írtam, mert szerettem írni. Aztán megszülettek az első gyerektörténetek, amiket úgy olvastam a fiaimnak (a telefonomról, esténként), hogy nem tudták, kinek a műve. Mégis rajongói lettek, és folyton azt kérdezték, mikor lehet már megvenni Manfréd és Anton kalandjait a könyvesboltban. Azt hiszem, ez volt az a motiváció, ami mindig hiányzott. És az arcukat látva, amikor a kezükbe adtam a kinyomtatott példányokat, tudtam, hogy megérte a fáradozást. Ekkor árultam el nekik, hogy én írtam a könyvet. Először nem hitték el, de amikor tudatosult bennük, hogy nem viccelek, akkor olyan leírhatatlan büszkeséggel néztek rám, hogy a tekintetükből áradó csodálat és hála, maga az élet értelme.”

A Manfréd és Anton kalandjai futótűzként kezdett terjedni először itthon, majd a környező országok magyar lakta területein. A váratlan siker, valamint fiai és több száz szülő, pedagógus biztatása arra ösztönözte a szerzőt, hogy folytassa az írást. (További részletek a kezdetekről)

„Hirtelen tudatosult bennem, hogy valóra vált régi álmom: író lettem. A feleségemmel eldöntöttük, hogy eladjuk a cégünket, ami túl sok energiánkat köti le. Így nekem van időm az írásra, Patrícia pedig menedzseli a kiadást. Míg az első könyveket még éjjelente írtam, az irodában töltött fárasztó napok után, addig a későbbi köteteket már nappal.”

Egy év leforgása alatt 8 könyv jelent meg: mindkét sorozatból négy kötet, miközben több tízezer gyerek kedvelte meg Manfrédot, Antont és barátaikat. 2020 márciusában a két sorozat befejező kötetei a korábbiaknál is nagyobb sikert arattak. Téti István gyerekkönyvei több mint 150.000 példányban keltek el, országszerte számos iskolában a kötelező olvasmányok közé került több kötete, szülők vagy pedagógusok kezdeményezésére. A mára az egyik legnépszerűbb gyerekkönyv-sorozattá vált Manfréd és Anton történetek, valamint az Anton mesék után a szerző most teljesen új műveken dolgozik.

„Májusban készültem el új ifjúsági kalandregényem, a Darwin Wells a vadak földjén kéziratával. Továbbá nem rég belekezdtem egy felnőtteknek szóló regénybe, amit szeretnék az idén befejezni. Ezzel a könyvvel válna valóra az eredeti célom, hiszen rövid idővel ezelőttig nem is gondoltam rá, hogy gyerekkönyveket fogok írni, mindig is regényeket és novellákat akartam kiadni. Ezért most ezen is dolgozni fogok, és alig várom, hogy az első ’nagy’ könyvemet a kezemben tartsam. Néhány fejezet már elkészült, és a tesztolvasások visszajelzése alapján úgy tűnik, érdemes folytatnom…”

Írói technikája sajátos, intuitív alapú. Sok szerző szinte mérnöki pontossággal előre megtervezi regényeit, kidolgozza a karaktereket és a cselekményt, ezzel szemben István – saját elmondása szerint – néha azt sem tudja, mi fog történni a következő bekezdésben.

„Nem gondolom ki előre a történeteket, sem a szereplőket. Egyszerűen leülök a gép elé, és elkezdek írni. Jönnek a gondolatok, a jelenetek, én meg csak csépelem a billentyűzetet. Fogalmam sincs egy történet elején, hogy mi lesz a vége. Mintha egy filmet néznék, és közben gyorsan leírom, amit látok. Így számomra is izgalmas minden fordulat. Az írás olyan nekem, mint a tervezés nélküli teremtés. Egyik gondolat szüli a másikat, míg végül összeáll a nagy egész.”

Bár Téti István 2018-ban, első könyvének megjelenése után vált ismertté szerzőként, az írást sokkal korábban kezdte. Információk a kezdetekről itt:

Téti István életrajza >